miercuri, 20 aprilie 2011

Mars pe jos, romani neperformanti! / sau / Quod licet Iovi non licet bovi


(explicatie poza: ei au voie in masini de lux, noi nu avem voie sa accedem nici la cele mai modeste)

Prin intermediul ministrului Borbely, actualul guvern ne mai scuipa o data in fata - de parca mai era nevoie in conditiile in care, de atata scuipat in fata de Basescu si de Boc& Co, nu mai vedem de doi ani nimic -, acesta declarand carcastic si intr-un total dispret fata de romani, UE, Comisia Europeana si orice alt for de pe pamant, ca cei ce au platit taxa de prima inmatriculare, chiar daca o recastiga in instanta, n-o mai vad veci.
Ca este unul din motivele pentru care UDMR nu pleaca de la guvernare - adica banii din fondurile de mediu, incusiv din taxa de poluare, banii rezultati indirect (ba chiar si direct, in conditiile in care, dintr-o simpla coincidenta, au fost inchise spitale de stat aflate la doi pasi de unitati medicale private si nu invers, iar cele private nu se zgarcesc la a fi recunoscatoare) si direct din desfiintarea spitalelor, banii pe lucari de sute de milioane de euro contractate de mai multi lideri ai uniunii, plus ceilalti bani dati in teritoriu pentru urgente precum sali de sport, parcuri in sate de 100 de locuitori si altele - este o alta tema. Nu doar ca incaseaza o taxa care nu exista in nici o tara civilizata, dar acum chiar daca ai contestat-o in instanta si ai castigat, nu mai vezi banii.
Doua aspecte sunt strigatoare la cer legate de taxa. 1. In profundul lor dispret, cele pasa de romanul care a tras de la gura si vrea sa-si cumpere o masina de 3-4.000 euro, cu TÜV-ul la zi (ITP-ul german), care circula libera si fara taxa de poluare pe soselele tarilor occidentale, cand ei schimba masinile la guvern la fiecare doi ani, din bani din buget, adica de la noi. Prin aceasta taxa, ne-au spus si ne spun: "Mars pe jos, romani neperformanti! La ce va trebuie masina ma, gunoaielor? Noua, noua ne trebuie si, mai ales, de lux, ca doar n-ao sa ne murdarim pantofii Armani prin glodul din localitatile voastre". Adica, ceea ce ii este permis guvernantului, nu-i este permis romanului de rand (Quod licet Iovi non licet bovi). 2. Banii rezultati din taxa merg in sacul fara fund al bugetului statului. Desigur ca modalitatea de impozitare a masinilor vechi din Germania de pilda, nu le convine ca nu pot fura din bani. Acolo, cu cat masina e mai veche, impozitul anual e mai mare, iar banii intra in bugetul local. Daca maine, acest impozit s-ar aplica in locul taxei de poluare (de prima inmatriculare) si ar intra in bugetele locale (cu obligatia a fi folositi numai la reparari de drumuri, amenajari de spatii verzi si alte asemenea obiective de protectie a mediului), 99,99% dintre romani ar plati-o fara cracnire. Dar asa...
Iata un material aparut dupa declaratiile aberante, cinice si dispretuitoare - de parca ale lui Mengele al Romaniei, alias Cseke Attila, ar fi altfel - ale ministrului Borbely:

"Ca si pentru Boc, pentru Borbely sentintele instantelor nu au nici o valoare
Lazslo Borbely< Nu se vor returna banii colectati din taxa de prima inmatriculare

Lazslo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, da o veste proasta soferilor. El a anuntat, luni, ca banii colectati pentru taxa auto pe baza Ordonantei din 2008 nu vor fi inapoiati.
"(...) Vreau sa va anunt ca nu renunt la ea (n.r. - taxa de prima inmatriculare). Hotararea Curtii Europene de Justitie din 7 aprilie 2011 se refera la ordonanta veche din 2008. Noi am finalizat ordonanta din decembrie impreuna cu comisia Uniunii Europene. In doua saptamani vom vedea daca e nevoie sa modificam ordonanta sau nu. Sunt procese pe rol. Acolo unde sunt procese se deruleaza mai departe”, a declarat Borbely, citat de Agerpres.
“Nu se vor returna banii. Cine nu e multumit, poate sa mearga si sa dea in judecata statul. Eu cred ca aceasta taxa este legala si vom merge mai departe pentru ca poluatorul trebuie sa plateasca”, a adaugat ministrul.
Declaratiile lui Lazlo Borbely vin dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatii Europene a anuntat pe 7 aprilie, intr-un comunicat de presa, ca taxa auto instituita de statul roman si care se aplica vehiculelor pentru prima inmatriculare in acest stat membru incalca regulile impuse de UE".

Cu exceptia catorva versuri si a leitmotivului "Noi vrem pamant", in locul caruia ar trebuie sa punem "Noi vrem democratie", sau "Noi vrem dreptate", sau ma rog, altceva, (sin, din pacate, a ultimelor versuri pentru implinirea carora, romanul de azi nu face nimic, sta in casa si vegeteaza), Cosbuc a descris ceea ce traim azi, acum peste 130 de ani. Am scos din text versurile care nu sunt actuale. Va amintiti?

Noi vrem pamant!

Flamand si gol, far-adapost,
Mi-ai pus pe umeri cat ai vrut,
si m-ai scuipat si m-ai batut
si caine eu ti-am fost!
Ciocoi pribeag, adus de vant,
De ai cu iadul legamant
Sa-ti fim toti caini, loveste-n noi!
Rabdam poveri, rabdam nevoi
si ham de cai, si jug de boi
Dar vrem pamant!

O coaja de malai de ieri
De-o vezi la noi tu ne-o apuci.
(...)
Injuri ce-avem noi drag si sfant:
Nici mila n-ai, nici crezamant!
Flamanzi copiii-n drum ne mor
si ne sfarsim de mila lor -
Dar toate le-am trai usor
De-ar fi pamant!

De-avem un cimitir in sat
Ni-l faceti lan, noi, boi in jug.
si-n urma lacomului plug
Ies oase si-i pacat!
Sunt oase dintr-al nostru os:
Dar ce va pasa! Voi ne-ati scos
Din case goi, in ger si-n vant,
Ne-ati scos si mortii din mormant; -
O, pentru morti si-al lor prinos
Noi vrem pamant!

(...)

N-avem nici vreme de-nchinat.
Caci vremea ni-e in mani la voi;
Avem un suflet inca-n noi
si parca l-ati uitat!
Ati pus cu totii juramant
Sa n-avem drepturi si cuvant;
Batai si chinuri, cand tipam,
Obezi si lant cand ne miscam,
si plumb cand istoviti strigam
Ca vrem pamant!

(...)

N-avem puteri si chip de-acum
Sa mai traim cersind mereu,
Ca prea ne schingiuiesc cum vreu
Stapani luati din drum!
Sa nu dea Dumnezeu cel sfant,
Sa vrem noi sange, nu pamant!
Cand nu vom mai putea rabda,
Cand foamea ne va rascula,
Hristosi sa fiti, nu veti scapa
Nici in mormant!

Niciun comentariu: