luni, 6 iulie 2009

S-a suparat (ca) Basescu pe sat

Inapoiamergatorul lui Ceausescu, Zeus cel mare si tare-n figuri, o ia tot mai accentuat si mai rapid pe urmele Impuscatului, grabit parca sa-l ajunga din urma daca nu sa-l depaseasca, dupa deviza "sa facem totul si chiar mai mult decat atat".
De aproape o luna, mass media zibiara-n pustiu cerand demisia ministresei Ridzi. Dar, aflata adanc ascunsa sub pulpana Basescului, ea nu si nu, nu-si da demisia nici daca i s-ar scoate din buzunar in direct si la o ora de varf, diferenta dintre costurile reale ale manifestarilor din 2 mai si suma platita de minister.
O intrebare legitima si fireasca referitor la implicarea sa (adica la abordarea temei Ridzi in discutiile pe care Zeus - prim ministru, sef al tuturor institutiilor statului, sef de partid si de tot ce misca-n tara asta, raul, ramul - le are foarte des cu Bo(c)ul premier) in cazul Ridzi i-a scos acestuia cuiul de la grenada. Nervos, scrasnind din dinti si cu ochii bulbucati - un oficial, incepind cu directorul celei mai mici institutii si terminind cu presedintele unei tari civilizate - deci, nu Romania - nu are dreptul sa se enerveze pe reprezentantii mass media. Iar raspunsul "Spune-i stapanului tau, Voiculescu..." este de-a dreptul absurd, deoarece primul stapan al unui ziarist, reporter radio sau TV este cititorul/ascultatorul/telespectatorul.
Intelege toata lumea ca alunecarea pe tobogan din sondaje ii face "suvita" (pe care n-o mai are) maciuca, daca nu din alt motiv, cel putin pentru ca, fara SIE, SRI, Politie, doi ;-un sfert si celelalte servicii, parca ar fi in pielea goala in fata a milioane de spectatori. Apoi, nu-i este indiferent nici faptul ca fara "coroana" (sau sceptrul, asa cum a avut cel pe care vrea sa-l copieze, Ceausescu?) de presedinte, morarul va uita ca i-a sters pantofii cu fruntea, ca, la o simpla incruntare a sa, a inventat dosare penale adversarilor politici ai presedintelui sau/si ai PDL, si va scoate, tot de la naftalina, dosarele Casa din Mihaileanu, Flota, sau altele care chiar daca nu exista, vor fi create, si il va trata ca pe un neica nimeni.
Dar, de la aceste motive, serioase pentru Zeus, pana la a te zburli la cei ce-si fac meseria, e cale lunga. Dar, tine-ti-o tot asa, Domnule tovaras Zeus, pana cand procentul din sondaje va ajunge mic, mic de tot, de sub 10%, cel putin.
Cazul ministresei Ridzi face valuri de aproape o luna, desi e clar ca nu se va lasa cu dosar penal panala alegerile prezidentiale. Adica, prietena cu EBA, fiica-europarlamentar s-a adresat tatalui care, la randul lui, a "trimis vorba" lui Morar sa se faca ca o cerceteaza pe cea care a "spart" peste jumatate milion de euro fara sa stie pe ce. Iar Morar, la fluierul stapanului Zeus, se va face ca o cerceteaza fara sa anunte Parlamentul. In cazul normal pe care ni-l dorim tot mai multe milioane de romani, Basescu se va muta de la Cotroceni - fie si la DNA -, dupa care, in cateva zile, dosarul penal al lui Ridzi va fi gata, iar cererea de cercetare catre Camera Deputatilor va fi trimisa. Daca - Doamne fereste! - mai ramanem in coada Europei si a lumii cu Zeus in frunte, DNA va raspunde vioi: "Doamna ministru Monica Iacob Rodzi nu a comis nici o fapta de natura penala". Punct.
Cazul Ridzi seamana, intr-o oarecare masura, cu aceeasi intrebare pusa de doi amici unui preot. Primul a intrabat: "Pot sa fumez in timp ce ma rog?" Iar preotul, firesc, l-a afurisit. Cel de-al doilea a pus altfel intrebarea: "Pot sa ma rog in timp ce fume?" Iar preotul i-a raspuns: "Daca si atunci cind fumezi simti nevoia sa te rogi, e bine".

Niciun comentariu: