marți, 7 septembrie 2010

Vodevilul "Car cu boi si remaniere" sau Opera: "Remanierea de trei parale"


Text, scenariu si regie: Traian Basescu
Punere in scena - regie artistica: Emil Boc
Personaj principal: asa numitul guvern Boc fara numar sau Boc for ever
Interpreti: ministri si eventual - ipotetici ministri PDL, parlamentari si finantatori PDL, Clanul PDL in toata splendoarea sa - cu sensul: E splendid de urat -, ghibiti de partid, ghibiti cica neutri, comentarori de toate genurile
Public: parte a poporului roman care inca mai este atat de fraiera (ce rau si cat trebuie sa-i mai faca Clanul Basescu-Boc-Udrea pentru a li se ridica ceata de pe ochi?) sa mai creada elucubratiile Clanului Basescu-Boc-Udrea (se pare ca destul de consistenta, daca in sondaje PDL este cotat cu 18%-20% cand, normal, dupa doi ani de chin Boc fara numar si 6 de chin Basescu-Zeus, ar trebuie sa fie sub 10%)
Reteta este una folosita de n+1 ori in ultimii 6 ani in care a mers de minune, ca dovada ca si in 2009, cand Romania era cu doua picioare in UE si cu un picior in groapa, 5,2 milioane de romani s-au mai lasat prostiti inca o data cu slogane de tipul "Daca nu-l votati pe Marinar vine comunismul" (care comunism in UE?), sau (iarta-ma Doamne ca dau citate din manele-slogan! Promit sa nu se mai intample!) "Hai Basescu la putere/Si ne scapa de belele" (si ne-a scapat pe cel putin 20 de ani de o viata cat de cat normala, cu un venit cat de cat normal, cu un venit/putere de cumparare cel putin cat cel din 2008; nu cititi gresit; cel putin 20 de ani de acum inainte vom plati toanele lui Zeus plus imprumuturile de la FMI, UE, BM si alte banci).
Practic: Se da cu ruj, fond de ten, rimel si altele pe fata schimonosita de durere a Romaniei aflata in chinurile falimentului; se roteste o cusca din care se itesc capetele unor ilustri necunoscuti cu cip-uri de linie politica basesciana implantate in minusculul creier; se lovesc la gioale doi din "greii" partidului (desigur, pregatiti pentru astfel de lovituri, cei doi s-au dotat cu aparatori), fara insa a lichida tot Clanul sicilienilor BBV - unul a ramas pentru ca avea multe stick-uri cu date si informatii - care castiga/pierde batalia, dupa cum Clanul Basescu - Boc - Udrea castiga/pierde batalia; se provoaca certuri in Clan pentru a putea sa-si intre in rol "Pacificatorul" care desparte apele mai abitir decat Moise cu toiagul sau; toate acestea din belsug garnisite cu replici inregistrate "accidental" gen "Daca nu scapam de PSD si ramanea Dragnea ministrud e Interne, nu castigam alegerile" (autor Broscoiul cel (tras de) siret), multa mass media, lumini si umbre, recuzita scorojita de mucava si alte ingrediente.
Cade cortina: romanii in extaz, multumiti ca iata, Inteleptul de la Cotroceni ne-a salvat - asta credeau ei -; de fapt, multi spectatori au scuipat doar scarbiti, au dat din cap si asteapta - din pacate inca pasivi - clipa in care se vor adeveri cuvintele lui Ponta: "Basescu va pleca de la Cotroceni cu elicopterul" (citat din memorie, dar ideea de baza asta a fost).

Iat ce spune unul dintre miile de militari pensionari (recte colonel in rezerva, nu nmu siu ce miciman) batjocoriti de Basescu:De ce urasc armata, presedintele si premierul

Sunt vreo doua motive simple.
Primul motiv, comun ambilor, este acela ca, fiind membri activi ai aplaudacilor de partid de dinainte de ’89, cei doi si-au vazut visurile de marire amenintate serios in decembrie ’89. Au tras o spaima de moarte! Din cauza cui? Din cauza armatei, care n-a facut ce ar fi vrut ei si sefii lor. De atunci mocneste in ei o ura fara de margini fata de orice este militar. Iar acuma, când au pus ghiarele pe putere, li se pare ca e momentul sa-i pocneasca pe nemernicii de militari. Le taie soldele si, ca sa-i invete minte, le arunca in fata aceasta chestie chiar si atunci când ii trimit la inundatii, sa salveze oameni. “Duceti-va la inundatii, ca noi tot va taiem soldele!” le-a aruncat voios in fata premierul, acum vreo doua zile, parca facându-le in necaz. Si, intrucât aia care le-au periclitat lor viitorul in ’89 au cam imbatrânit, atunci trebuie cotonogiti acolo unde se afla acuma, adica la pensie. Sho pe ei!
Al doilea motiv este partial comun si are legatura cu propriile cariere militare. Premierul a ramas caporal in rezerva, cred. Nu asta il deranjeaza, ci faptul ca atunci când era in armata n-a fost in stare sa ajunga sergent, dar nici sa ramâna soldat. El, de fapt, fusese facut caporal pentru ca era un adevarat pericol sa fie lasat soldat, intrucât soldatul este un om pe care te poti baza. Doar prostilor li se parea ca soldatul nu gândeste! Or, premierul nu stia decât sa repete ca un papagal ceea ce ziceau sefii. Asa ca l-au facut “repetitor” de ordine. Nici sergent nu-l puteau face, pentru ca si ala ar fi trebuit sa gândeasca! Asa ca, amarâtul a ramas caporal, macinat de sindromul românesc al celui care ar fi vrut sa-i reguleze si el pe ailalti, asa cum au facut altii cu el, dar n-a mai apucat.
La presedinte chestiunea este in alt plan. Presedintele le-a spus celor ce conduc asociatiile rezervistilor ca el este colonel in rezerva. Putini au sesizat adevarul grait de el! Caci, marinar fiind, daca ar fi urmat avansarile firesti armei de care apartinea, ar fi trebuit sa fie comandor in rezerva. Colonel este un grad specific altor specialitati, mai mult sau mai putin militare! Pe de alta parte, presedintele stie ca a semnat o caruta de decrete pentru avansarea la gradul de general a vreo douaspe garnituri de tren cu oameni proveniti din cele mai variate specialitati, care mai de care mai militare, cum ar fi zarzavagiu, pingelar, brancardier si altele similare. Pai cum dracu sa nu te apuce dracii când vezi ca nimeni nu ia initiativa sa te propuna si pe tine la avansare? La gradul de general, normal! Ca nu poti ajunge amiral, provenind din colonel! Asa ca, cei care se tot mira si se tot intreaba de unde provine ura viscerala a celor doi impotriva armatei, mai bine s-ar uita la meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal. Caci, oricum, asemenea sentimente inaltatoare nu se mai pot curata din om decât cu tratamente naturiste. Cum ar fi zeama de cazma, de exemplu?


Cum minte Basescu fara sa clipeasca
Noiembrie 2009, aniversarea 150 ani SMG, inainte de alegeri...) Traian Basescu vorbeste: “Gata? Sintem numai intre noi? intre noi barbatii? Domnilor generali, ofiteri, subofiteri, angajati civili ai Statului Major General vreau sa va spun doar doua cuvinte, nu va dura mai mult de un minut. Stiu de asemenea ca sint probleme cu asigurarea banilor pentru haine si vreau sa va spun foarte deschis: la fel cum si cu acele aminari de sporuri as fi putut face o interventie care sa reglementeze lucrurile pentru armata, sigur luind bani din alta parte, defavorizind alta categorie. N-am facut acest lucru si nici nu vreau sa-l fac. Nu vreau sa-l fac pentru ca in mod cert ar fi campanie : armata in preajma alegerilor isi primeste drepturile, presedintele nu stiu ce face… si as implica armata intr-o dezbatere politica inutila. Ce va asigur insa e ca imediat dupa alegeri, pina in decembrie, in ianuarie veti primi aceste drepturi restante. si mai este un lucru care marturisc ca ma deranjeaza: dezbaterile pe tema pensiilor militare. Sint opinii diferite, unii spun ca sint militari in rezerva care pierd la pensie. Militari nu fac parte dintr-un sistem privilegiat de pensii, este un sistem de pensii militare, deci n-au de ce sa se considere in zona privilegiatilor. Ca atare, va asigur ca daca acesta lege (va ajunge) intr-o forma care pune sub semnul intrebari mentinerea pensiilor ofiterilor in rezerva o voi trimite inapoi la Parlament pentru a fi discutata si pusa in regula. Nu exclud posibilitatea sa cer revenirea la un sistem de pensii militare asa cum sint aproape in toate statele NATO. Deci in ceea ce priveste sistemul de pensionare lucrurile inca sint departe; e mai mult dezbatere decit realitate. (…) Pensiile militare nu pot fi afectate. Iar in zona cealalta, cu cele sase zile va rog sa ma credeti ca am considerat ca a forta nota acum si a pune armata in preajma alegerilor in situatia de a fi reclamata ca uite si-a primit bani ca are nevoie presedintele de voturi, am vrut sa evit o asemenea dezbatere, dar va asigur ca lucrurile vor fi rezolvate in ianuarie. Eu va multumesc mult pentru intelegere, va spun inca o data la multi ani de ziua SMG si va asigur de toata pretuirea mea pentru militari Eu am fost foarte reticent, destul de reticent cu avansarile la gradul de general. in general am solicitat sa fie comandanti de unitati si oameni cu functii in Statul Major care sa justifice gradul de general. Acum de 1 decembrie vor fi avansarile normale la gradul de general. (…) Daca sint ofiteri care au fost in teatre, conduc acum unitati sau au ajuns la a putea fi avansati la gradul de general va rog sa nu ezitati sa faceti propuneri dumneavostra (…) precum si ofiteri care sint implicati in conducerea operativa a armatei.”

Niciun comentariu: