joi, 6 mai 2010

Pana ieri am "gustat" doar criza economica. Abia acum intram in ea pana peste cap


Conform analistilor profesionisiti - si nu a celor ce declara orice pentru un post bugetar caldut cu un pupic in dosul lui Basescu, "jupanu' Romaniei - criza economica in tara noastra este abia la inceput. Pana acum, din ianuarie incoace, doar am "gustat" putin din ea.
Majorarile ce sunt facute dupa clasica reteta comunista - se anunta neoficial ca TVA va creste la 25%, lumea se ingrozeste, dupa care vine jupanu sau "unealta" sa, Boc, si anunta oficial ca va creste numai la 22%, iar lumea rasufla usurata si se bucura ca nu e 25% numai 22% - ne vor incovoia si mau mult. Daca pana acum, aproape un sfert din populatia tarii era la limita saraciei, peste cateva zile, acesti oameni vor fi sub limita saraciei - a se citi: muritori de foame. Dar vom resimti criza ca pe o lovitura in moalele capului cu totii, chiar si cei ce pana acum nu au simtit-o.
Basescu nu-l va demite pe Boc acum ci abia atunci cand ne va ajunge cutitul la os. Si, fara sa clipeasca, va plange pe umarul poporului si va spune ca toate vina pentru falimentul tarii o poarta Boc, cel ce n-are curaj nici sa respire fara a da in prealabil un telefon la Cotroceni pentru a cere voie.
Stiu ca multi - adica adulatoriidebasescu, iubitoriidebasescu (care si-au inlocuit icoanele cu Isus si Maica Sfanta de pe pereti cu portretul Inapoiamergatoruluiluicausescu=Basescu) si altii, m-au injurat pana acum de mii de ori, iar atunci cand am scris despre ce ne asteapta m-au declarat nebun. Iata ca am ajuns la ceea ce am prezis.
Pentru exemplificare, redau in continuare cateva fragmente din postarile mele pe blog, pentru ca toti cei ce m-au injurat atunci, sa ma injure din nou, dar numai dupa ce vor citi aceste fragmente:



- joi, 26 noiembrie 2009-
Inappoiamergatorulluiceausescu=Basescu vrea sa fie presedinte pe viata

Votand acum cu marinarul
Ani multi iti vei plange-amarul;
Votand cu Base-n turul doi
5 cincinale vei trai-n necazuri si nevoi;
Votand Basescu votezi Udrea, Ridzi, sau Videanu,
Votezi saracie, somaj, lipsuri, chiar de la anu'.

- marti, 15 decembrie 29009 -
Iarta-ne coane Brucan, Dumnezeu sa te odihneasca in pace

De cativa ani am spus de mai multe ori ca ar trebui ca fiecare roman sa ia in mana cate o floare si sa treaca, pret de o clipa, pe langa mormantul lui Silviu Brucan. In clipa respectiva sa spuna doar atat: "Iarta-ne coane Brucan!". Cand ne-a facut "stupid people" si a spus ca avem nevoie de 20 de ani ca sa devenim democrati, Brucan n-a vrut probabil sa ne sperie spunand adevarul; avem nevoie de inca 20 de ani sau poate chiar mai mult. Si s-a dovedit intru totul acum, cand intr-un gest de adevarat sado-masochism, aproximativ 3 milioane de romani l-au votat pe Basescu din convingere. Si, aproape sigur, ei vor fi primii care vor sari in sus si se vor vaita peste cateva luni cand nu vor avea ce pune pe masa.

- luni, 18 ianuarie - "A trecut betia sarbatorilor. Incep disponibilizarile si scumpirile. "Sa traiati bine" se transpune in practica

Dupa ce am ascultat si citit opiniile unor mari economisit romani ca de pilda Serbanescu, Voinea si altii, catre sfarsitul anului trecut le spuneam celor din familie, amicilor si cunoscutilor, ca dupa ce ne vom trezi din betia sarbatorilor (nu neaparat din cea provocata de alcool), ne vom lovi de zidul unei realitati pe care nici atunci si nici macar acum nu ne-o putem inchipui. Adica, nici atunci si nici acum, nu putem realiza iadul care ne asteapta. Primele semne si anume anuntarea disponibilizarilor, scaderea punctului de pensie si scumpirile generalizate sunt prea slabe pentru a putea sa ne inchipuim pana unde se va ajunge. Putina rabdare, nu vor trece mai mult de doua-trei luni pana ne va ajunge cutitul la os. Si ne va durea rau.
In ce priveste punerea in practica a sloganului "Sa traiti bine", iata ca se implineste. In total dispret fata de cei 5,2 milioane de romani care nu l-au votat, Basescu l-a numit premier pe fostul si demisul Emil Boc. Si i-a impus un guvern dupa chipul si asemanarea sa, compus in majoritate din ministri demisi in decembrie. Care ne-au dovedit, cu ocazia prezentarii bugetului cat sunt de competenti.
Vom trai bine in anul acesta - si in 2011 despre care ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a spus ca va fi cel putin atat de greu ca 2010 -, dupa ce vor fi disponibilizati peste 100.000 de angajati si dupa ce la vara, cand se vor epuiza si banii din transele III si IV de la FMI, pensionarii nu-si vor primi pensiile, iar bugetarii salariile. Ca de "ciuntit" deja le-a ciuntit guvernul actual. Este adevarat, in compensatie, acelasi guvern a majorat ajutorul de inmormantare, masura prin care recunoaste ca pana la sfarsitul anului, in afara de cei peste 200.000 de pensionari pe care vrea sa-i scoata din sistem, va mai scapa de vreo jumatate de milion - nivel minim - prin "moarte naturala" (de foame si mizerie, daca acestea sunt naturale).
Si chiar daca acum parafrazam sloganul basescian si spunem "Bine ca mai traiti", vom ajunge la sfarsitul anului acestuia sau a celui viitor sa strtigam prin tara: "Bine, bine, dar mai traiti?".

- luni, 25 ianuarie

Dar, atunci cand nu se vor lovi de criza - si asta in cel mult doua-trei luni -, ci criza ii va lovi in moalele capului, nu stiu ce vor face. Vor continua sa stea ore intregi pana tarziu in noapte cu ochii cat cepele la otv sau vor sta pana tarziu in noapte calculand, cum sa ia din putinul pe care il vor avea (daca nu se vor numara printre cei peste 200.000 de disponibilizati de la stat si inca odata pe atata de la privati) si sa puna in alta parte, cum sa puna ceva pe masa, cum sa-si mai prelungeasca viata cu inca o zi. Asta in cazul in care, indiferent ca sunt mai tineri sau pensionari, sunt responsabili si nu asteapta ca statul sa le dea, statul sa le ierte datoriile, statul sa-i duca in spate. Oricum, statul nu va face nimic din toate acestea. Sau, va afce totusi ceva, va mai mari odata ajutorul de inmormantare si va taia de tot medicamentele compensate ca sa scape de unu'-doua milioane de pensionari, iar somerilor le va oferi un loc de munca la sapat canalul Bucureti-Dunare, un alt sector in care isi vor mai gasi loc de munca fiind cel de gropari la pensionarii decedati (in prezent, in judet mor 13 pe zi, dar se va ajunge la cel putin dublu, foarte curand).

- miercuri, 3 februarie 2010 -
Basescu recunoaste public ca se inrudeste cu cei din lumea interlopa

La acest capitol as spune ca au dreptate cei ce spun ca cea mai adevarata prognoza emisa de Institutul National de Prognoza la inceputul anului este urmatoarea: "Cine n-a murit in 2009 va regreta" (...) Ca sa nu fiu acuzat ca sunt rau intentionat, trebuie sa recunosc ca presedintele n-a avut alta optiune in afara lui Boc. Cine altul ar fi acceptat sa nu faca nimic - nici macar sa se ridice de pe un scaun - sa nu spuna nimic, fara sa aiba aprobare de la Cotroceni, sau sa minta poporul in fata, dupa cum i se dicteaza? Ce alt cetatean al Romaniei ar fi atat de lipsit de coloana vertebrala, de demnitate, de minima decenta incat sa se lase calcat in picioare dupa care sa pupe mana - in cazurile fericite cand nu este pus sa pupe pantoful - stapanului, in afara lui Boc? (...) Concluzia: "Un pinguin conduce gvernul..." iar sforarul" de la Cotroceni il misca in ritm de tango a lui Lenin (un pas inainte, doi pasi inapoi).

- 23 martie 2010-
Paste fericit cu mesele goale din cauza pooliticii lui Basescu ,via Boc

Iata ca primii pasi intru adeverirea primei parti, cea cu Boc, incepe sa prinda contur. Corabia guvernului Boc, peticita cu mateloti penibili si incompetenti, scorojita de atatea straturi de vopsea (Boc 1, Boc, 2, Boc 3, Buc forever), condusa de fapt de vajnicul marinar-presedinte si sef a tot ce misca-n tara asta, raul, ramul (timona pe care o tine Boc in mana este una de jucarie, cea adevarata fiind la Cotroceni), care scartie din toate incheieturile, a intrat in mijlocul, furtunii. Azi profesorii, maine ceilalti bugetari, poimaine pensionarii, raspoimaine copiii pe care vor sa-i lase fara alocatie, au "rasarit" si vor mai rasari in strada mai abitir ca narcisele in Poiana lor.
Si, de la a iesi in strada pentru a striga in fata cladirii guvernului "Hotii!, Hotii!", sau "Jos guvernul!" si pana a se aduna in fata Cotrocenilor, asa cum au facut crescatorii de animale in decembrie, nu e decat un pas. Iar fondul sonor al acestor pasi ar putea fi unul, pe care il auzim des pe stadioanele de fotbal "Demisia! Demisia!". Desigur, nimeni nu viseaza ca Boc sau, Doamne fereste!, "Tatucul" ar fi dispusi sa-si dea demisia. De altfel, Zeus si-a mai dat-o odata in cinci minute. Iar cele 5 minute n-au trecut inca din primavara lui 2007. Si nici n-o sa treaca pentru ca la el cinci minute sunt egale cu un mandat.
Pentru a se salva Boc continua sa minta fara sa clipeasca si sa promita in continuare bunastare, salarii si pensii mai mari in timpul zilei, Iar noaptea, cu barda in mana, taie, taie din toate veniturile, pana cand acestea vor ajunge, din copaci mai subtiri sau mai grosi, chibrituri sau chiar scobitori.
In loc de concluzie, iata cum a prevazut Goga ceea ce ni se intampla azi, in poezia "Plugarii":
A voastra-i jalea cea mai mare,
A voastra-i truda cea mai sfânta,
Stapânul vitreg va loveste,
Când cerul bine-va-cuvânta.
Dar daca-n schimbul pâinii voastre,
Piticul va plateste fiere,
Îndurator v-asculta Domnul
Si va trimite mângâiere.

3 comentarii:

Alex spunea...

Astfel de afirmatii la adresa doamnei Udrea sunt total lipsite de adevar.

Silvian spunea...

Mi se pare ca toti cei care o blameaza pe Elena Udrea vor fi schimbati radical dupa ce vor vedea progresul.

Tatiana spunea...

Mie nu mi se pare normal ca Elena Udrea sa fie judecata pentru lucruri pe care nu le-a facut.