luni, 25 ianuarie 2010

PSD are ocazia sa dea o grea lovitura PDL-ului si sa castige alegerile locale si parlamentare din 2012Lasand la o parte basmele de gura sobei cu flacarile violete si atacurile energetice au creat o adevarata isterie in societatea romaneasca perpetuu nesatula de senzational de parca cine cu cine s-a cuplat si cata energie are X sau Y ar fi mai important decat criza. Si nu criza la modul abstract ci cea de care se lovesc zilnic dar nu o vad sau doar nu vor sa o vada si anume: pericolul pierderii propriilor locuri de munca, cresterea preturilor si inrautatirea, cu fiecare zi ce trece, a vietii.
Milioane de romani, din pacate, sunt mai interesati de elucubratiile oteviste despre Elodia sau alte subiecte care in Occident ar ocupa eventual cateva randuri in presa scrisa si sub 10 de secunde in cea audio-vizuala - poate da Dumnezeu ca Diaconescu sa fie executat silit si sa-si inchida cocina -, de cum i-a "tras-o" (e vorba despre replici si nu despre ce pot crede unii) cutare celebritate de mucava celeilalte celebritati de mucava - adevaratele celebritati, oameni de valoare, oameni adevarati, nu se ocupa cu asa ceva - sau de ce au mai facut aceste personaje, decat de viata lor reala, de zi cu zi. Dar, atunci cand nu se vor lovi de criza - si asta in cel mult doua-trei luni -, ci criza ii va lovi in moalele capului, nu stiu ce vor face. Vor continua sa stea ore intregi pana tarziu in noapte cu ochii cat cepele la otv sau vor sta pana tarziu in noapte calculand, cum sa ia din putinul pe care il vor avea (daca nu se vor numara printre cei peste 200.000 de disponibilizati de la stat si inca odata pe atata de la privati) si sa puna in alta parte, cum sa puna ceva pe masa, cum sa-si mai prelungeasca viata cu inca o zi. Asta in cazul in care, indiferent ca sunt mai tineri sau pensionari, sunt responsabili si nu asteapta ca statul sa le dea, statul sa le ierte datoriile, statul sa-i duca in spate. Oricum, statul nu va face nimic din toate acestea. Sau, va afce totusi ceva, va mai mari odata ajutorul de inmormantare si va taia de tot medicamentele compensate ca sa scape de unu'-doua milioane de pensionari, iar somerilor le va oferi un loc de munca la sapat canalul Bucureti-Dunare, un alt sector in care isi vor mai gasi loc de munca fiind cel de gropari la pensionarii decedati (in prezent, in judet mor 13 pe zi, dar se va ajunge la cel putin dublu, foarte curand).
Dar, in afara acestor aspecte, cea mai importanata tema din aceste zile este restructurarea PSD. Caci, nevoiasii care inca nu plang pe strazi dar o vor face, nu pot fi aparati in fata statului decat de un partid social-democrat puternic, credibil, care sa "traga" salve dese si mortale din Opozitie catre Putere. Si sa-i apere atat in Parlament cat si in toate declaratiile politice.
Iar acum, prin anuntarea candidaturii lui Cristian Diaconescu, PSD are sansa sa dea o grea lovitura lumii politice si PDL-ului. Daca vor fi destepti si vor alege o echipa cu Diaconescu in frunte, Ponta si Severin in mijloc, ceilalti care nu au avut dosare la DNA si nici n-au fost suspectati de ilegalitati in aparare si in atac, vor putea sa le faca nopti albe pedelistilor si marelui lor conducator, Basescu. Catre PDL nici nu va trebui sa traga cu tunul, ci cu mitraliera, cu gloane mici dar dese de genul: noi nu avem miliardari/baroni/ambuibati/imbogatiti din contracte cu statul/ministri-ciorditori/etc, asa cum ii aveti voi pe Videanu, Nuti Udrea, Blaga, Boureanu, Stolojan si ceilalti pana la vreo 30-40 de nume. Si asta repetata daca nu zilnic, la doua-trei zile, pe considerentul picaturii chinezesti. Iar alegatorii si ceilalti "jucatori" ai lumii politice, nu vor mai pune botul la apeluri basesciene de genul "comunistii lui Iliescu", sau "baronii PSD", sau "mogulii" din curtea PSD, sau altele de acest gen.
Iar lui Basescu, la fel, trebuie sa-i aminteasca cel putin de doua-trei ori pe saptamana: "Nu Boc e de vina pentru dezastrul tarii, ci cel care l-a numit premier (desi fusese demis de Parlament si dovedise cat e de incapabil) si a numit ministri care sunt la fel de incapabil ca seful lor". Si mai departe: "Nu Boc e de vina ca, in total dispret fata de cei 5 milioane de romani care nu te-au votat, ai numit acest guvern si il obligi sa na impinga catre prapastie". Si "Nu Boc si nici altcineva ne-a injugat pe viata copiii si nepotii la FMI, ci tu, Basescule". Si alte mesaje de "prietenie" de acest gen, incat sa nu ajunga sa raspunda - oricum nu cred ca ar face-o - sau sa "rumege" unul ca celalalt sa fie deja lansat.
Cei ce vor alege noua conducere tebuie sa gandeasca ce vor: sa castige alegerile locale si apoi parlamentare din 2012 (dar fara Geoana, fara Mitrea, fara Nastase in frunte, ci eventual acolo in randurile 3-4), sau sa scada de la cei aproape 35% la cat au fost inaintea prezidentialelor, la procentele la care a fost si trebuie sa revina cat mai curand PDL-ul, adica la 8% - 10%. Iar "ajutorul" de nadejde al PSD in lupta cu PDL este guvernul care va duce tara la faliment cu ajutoarele FMI, UE, BM cu tot, in cel mult 6 luni; iar cand ai un asemenea ajutor si nu profiti de el, musai se cheama ca esti cel putin dobitoc).
Nici declaratiile lui Nita cum ca 39 de organizatii judetene il sprijina pe Geoana nu sunt de crezut. Declaratia s-a vrut a fi o incercare de aratare a pisicii tuturor organizatiilor, dar nu cred ca va reusi. Geoana si-a traia traiul, si-a mancat malaiul, si-a indeplinit misiunea iar acum trebuie sa inteleaga ca vremea sa in frunte a trecut; sigur, poate face parte din echipa, acolo in randurile 3-4, dar nu mai mult.
Iar acum PSD nu are nevoie de lupta pentru putere ci de luciditate si de unire. Nu are nevoie de certuri si "sageti" incrucisate, ci de luciditate si de unire, si gandire in perspectiva. Si de "lichidarea" tuturor dusmaniilor, adversitatilor si "inhamarea" la "carul" comun, cu toate fortele si abilitatile.

Niciun comentariu: