joi, 13 august 2009

Cei 2% la pensie, suta de lei a lui Ceausescu


Emil Boc, poreclit premier de majoritatea populatiei care stie ca de fapt nu el e cel ce conduce guvernul si tara ci Zeus, poreclit la randul sau, presedinte, care face tot posibilul sa-l imite pe Inainteamergatorul sau, Ceausescu, a anuntat cu un aer trimfalist, de parca ar fi fost vorba despre pricopsirea fiecarui roman cu cate un cadou de cateva mii de euro de la guvern, ca, in mod exceptional - exceptional adica pentru prima si ultima data de cand exista - , guvernul se va tine de cuvant si va aplica unul - numai unul, sa nu cumva sa ne facem iluzii ca va fi mai vreo astfel de ocazie - din punctele Programului de guvernare. Si anume acela de a majora punctul de pensie incepand cu 1 octombrie cu fantasticul procent de 2%, pentru care pensionarii vor sta la rand in fata sectiilor de votare din seara precendenta scrutinului pentru a-l vota pe salvatorul care le-a dat majorarea, Basescu-Ceausescu.
Sa calculam rapid ce inseamna cei 2% la punctul de pensie de aproximativ 750 lei: este vorba despre cel mult 15 lei (egal 7 paini de 1 kilogram sau mai putin de 700 grame de carne) in ziua de azi pentru ca, pe cand ii vor primi, ca urmare a inflatiei, va fi vorba probabil despre vreo 5-6 paini si cu ceva peste jumatate de kilogram de carne.
Deci, suma este aproximativ egala cu cea promisa de Ceausescu la ultimul miting la care a participat inainte de a se intoxica grav cu plumb. Diferenta, minora de altfel, este aceea ca in vremea lui Ceausescu, suta de lei era egala cu vreo 3-4 kile de carne sau vreo 12-14 paini albe de patru kilograme (din care o pereche de pensionari manca mai mult de o lun[ iar acum, daca vorbim despre o paine, intelegem una de cel mult un kil.
Idiferent de cat de mult doresc ca Basescu sa dispara de pe scena politica cel putin vreo 50 de ani, comparatia majorarii de 2% cu cei 100 de lei a Inaintemergatorului sau, Ceausescu, nu inseamna ca ii doresc sa sufere si el de intoxicatie acuta cu plumb. Nu, Doamne fereste!, nu merita el cu tot neamul sau, plus Elena Udrea, Monica Ridzi si ceilalti din gasca sa de "palmatori" ai banilor din bugetul de stat sa-mi incarc biata constiinta cu un asemenea pacat. Si de altfel, n-as avea nici o satisfactie, dar as avea una enorma, daca in ianuarie, dupa predarea tuturor "sculelor" din Palatul Cotroceni nou alesului si adevaratului presedinte, de la poarta palatului, Zeus ar fi escortat, pazit si trasportat (desigur, pentru a i se asigura integritatea fizica, nu din alt motiv) de subordonatii prietenilor sai tulusi si morari.
Ar mai fi o varianta ce ar produce pe termen scurt disperare in randul bugetarilor si al pensionarilor, dar care nu este exclusa. Si anume, ca prietenii sai, "licuricii mari", sa-si vare codita si sa intarzie cu cel putin o luna - dupa principiul ce mi-e septembrie, ce mi-e noiembrie - cea de-a doua transa a banilor de la UE. Bugetarii n-ar mai primi salarii o luna, pensionarii ar trebui sa intre in hibernare si in pauza de dezintoxicare de medicamentele de care au nevoie zilnic, tot timp de o luna (in care un alt avantaj al guvernului Basescu ar fi acela ca, dupa expirarea termenului, s-ar plati cu cel putin cateva sute de mii de pensii in minus, diferenta de bani urmand a fi dirijata catre ajutoare de deces). Iar in zilele in care s-ar plati salariile restante ale bugetarilor si pensiile, acestia ar fi chemati la urne.
Si fara aceasta posibilitate teoretica, noul guvern rezultat in urma alegerii unui adevarat presedinte - oricine in afara de Basescu - va trebui sa dea afara mii de bugetari, pentru ca raul facut de Basescu si de "goarna" lui fara sira spinarii, Boc, nu poate fi indreptat intr-o luna sau intr-un an. Vom suferi urmarile politicii Basescului inca multi ani de acum inainte.
Iar cei ce, Doamne fereste!, vor comite eroare de a-l vota, vor putea sa iasa in strada linistiti, dar nu ca sa protesteze, ci ca sa cante - multi dintre ei vor avea timp destul sa organizeze mitingul si sa stea zile intregi in piata deoarece vor fi someri -: "Multumim din inima pedeleului, multumim din inima Basescu-Ceasusescului!".

Niciun comentariu: