luni, 18 mai 2009

Candidatii la europarlamentare se joaca de-a v-ati ascunselea cu alegatorii

Mass media - in primul rand cea centrala - este ahtiata dupa stiri stil OTV, sau cel putin tabloid, convinsi ca romanul vrea sange nu mancare, romanul vrea sa stie ce chiloti poarta nu stiu care vedeta vorba vine (cunoscuta numai de devoratorii de tabloide si de retardatii psihic telespectatori otevi;ti), convinsi ca romanul n-are treaba cu criza, cu pierderea locului de munca si cu cresterea preturilor, ci vrea musai sa afle detalii privind temele enun\ate mai inainte. Desigur, "cantarul" cu care mass media centrala masoara audienta este limitat la Bucuresti plus cateva zone dimprejur (ba chiar cei din mass media centrala au scris sau spus nu o data, de exemplu anul trecut - un exemplus din sutele ce se pot da -, "In Romania e criza de apa minerala" atunci cand criza se limita numai la Bucuresti, in restul tarii rafturile magazinelor fiind pline de diferite sortimente) si judeca numai dupa gusturile jegoase ale slums-urilor capitalei. Mi-as permite cu onor' sa aduc aminte celor ce gandesc asa ca in Bucuresti traiesc aproximativ 2 milioane de romani, iar in celelalte zone, aproape 20 milioane.
In ce priveste insa campania pentru europarlamentare, nu se poate spune nimic nici impotriva mass media centrala nici impotriva celei locale. Motivul? Nu se exista nici o campanie. Partidele si-au lansat candidatii pentru Parlamentul European - vorba vine, deoarece in prim, gros, traveling si in orice alt plan vreti, s-au aflat cei ce vor sa locuiasca pentru cinci ani in Palatul Cotroceni.
Cel mai "vocal" si obisnuit sa intre prin efractie in lumina reflectoarelor si - spera el, ca noi speram ca milioane de romani spera invers - in inima romanilor, a fost Zeus Voda-Popeye. A participat la lansarea PD-L-ului numai pentru a fi aclamat de "popor", adica de aplaudacii partidului, pentru a mai transmite o data tuturor ca si in acest partid, ca si in guvern, Armata, Politie, SRI, SIE si celelalte servicii si institutii din tara noastra, EL decide, EL conduce, EL centreaza EL da cu capul. Speram ca din decembrie sa avem un presedinte adevarat, adica unul care sa fie factor de echilibru, care sa refaca imaginea Romaniei murdarita de Zeus timp de 5 ani, care sa refaca si credibilitatea tarii si a romanilor, unul care nu jigneste oamenii, nu dispretuieste poporul sa cum face cel actual, unul care sa aiba ca scop suprem in aceasta perioada canalizarea eforturilor tututror romanilor pentru a depasi criza si nu dezbinarea, ura, scindarea societatii, asa cum iarasi, face Voda-Popeye.
Sa revenim la campanie, adica la cateva afise razlete, cateva aparitii apatice pe la posturile TV de nisa, cate o poza si un slogan amarat ascuns intre textele din ziare si cam atat. Mass media centrala si locala ce sa faca, nu pot inventa candidati.
Pentru a "lumina" boborul alegator, candidatii ar trebui, pe programele TV importante (inclusiv cele nationale) si in presa locala cu precadere, sa se intreaca in programe, in a "traduce" din romana in romana ce obiective isi propun daca vor fi alesi, in a se face cat mai cunoscuti si asa mai departe.
Dar, candidatii sunt pe liste, iar listele sunt undeva, nu la vedere. Candidatii de pe primele locuri, cei care ar trebui sa fie "locomotivele" listelor partidelor proprii, ar trebui sa ne exaspereze cu prezenta (sa-i vezi si atunci cand bagi in priza fierul de calcat si atunci cand deschizi publicatia "Cum sa-ti faci acasa un dulap"), dar ei exista si nu prea, sunt buni dar nu se stie ce-au facut si ce vor sa faca, sunt sublimi dar nu-i vedem.
Scuze! Singura care si-a facut campanie dar nu la noi, "muritorii der rand" carora le cere votul, ci direct la Uniunea Europeana, este Monica Macovei. Ea le-a spus europarlamentarilor si comisarilor Comisiei Europene< "Nu dati fonduri comunitare Romaniei, ca pesedistii o sa fure banii!". Intr-o tara cu adevarat democratica si civilizata, acest subiect ar fi facut obiectul unei campanii de presa care nu s-ar fi oprit decat dupa ce autoarea denigrarii propriei tari s-ar fi "ras" singura de pe lista candidatilor PD-L (desi ma indoiesc ca ar fi facut asta dupa cat dezastru a "comis" in Justitie cu zambetul pe buze), sau ar fi fost inlocuita de partid (la fel, ma indoiesc ca pedelistii considera fapta ex-ministresei ca fiind ceva grav> dimpotriva, probabil o aplauda si asteapta de la ea si alte delatiuni la adresa tarii pe care o iubeste ca si mentorul sau, Zeus Supremus, Voda-Popeye, adica deloc.
Ei si desigur partidele care i-au propus se asteapta sa votam in "blind" o sigla de partid, vor prezenta mare la scurtin, dar fara sa-i cunoastem, fara sa stim mare lucru despre dansii.
Se ascund de noi, alegatorii, candidatii la europarlamentare? Atunci sa nu se mire ca si noi ne vom"ascunde" de ei, in 7 iunie.

Un comentariu:

Anonim spunea...

mul?umiri foarte interesant,