luni, 9 iunie 2008

fotbalul bate alegerile

Alegerile locale care tocmai au trecut s-au bucurat, asa cum era de asteptat de altfel, de un interes scazut, in special in rindul tinerilor. Nici tinerii nici adultii si nici macar cei de virsta a treia care merg la vot orice s-ar intimpla, nu mai au incredere in politicienii care in campanie au promis marea si sarea, iar dupa ce se vad cu sacii in caruta uita ce-au promis si isi dau silinta sa-si faca plinul pina tine mandatul ca nu se stie daca mai urmeaza unul, asa ca ce-i sigur, e sigur. 
In Satu Mare, ne convine, nu ne convine sa recunoastem, campanie "meseriasa" si-a facut numai UDMR-ul. Ceva-ceva care a semanat cu o campanie adevarata a facut si PNL-ul. Si gata. PSD, atit la presedintia Consiliului Judetean, la consilii si primari, a facut campanie electorala dupa ureche, ca sa nu mai vorbim de cea facuta doctorului Coica, cel care il infrunta - oare? - pe Ilyes in 15 iunie. Celalalte partide, fie n-au avut bani, fie n-au avut consilieri de campanie, fie nu le-au avut nici pe una nici pe alta, s-au facut ca fac campanie electorala. Iar rezultatele vorbesc de la sine.
Cu exceptia UDMR-ului si partial a PNL-ului, in Satu Mare partidele nu au avut candidati credibili, cu carisma, care sa dea incredere alegatorului si sa-l faca sa puna stampila pe numele lui daca nu din alt motiv, cel putin pentru ca zimbeste frumos, se poarta frumos, sau pur si simplu este simpatic. 
Dar, alegarile au trecut, adica mai urmeaza turul doi in citeva localitati dar, cu mici exceptii, rezultatele sunt previzibile. Ilyes ramine primar la Satu Mare, UDMR cistiga la Carei si asa mai departe.
Si a venit in sfirsit EURO 2008. Cui ii mai pasa de alegeri? Tineri, maturi, batrini si copii, suntem cu ochii pe sticla. Mai sunt 9 ore pina cind ai nostri infrunta cocosul galic. Toti cei ce iuibesc fotbalul dar mai ales, simt romaneste, speram sa-l jumulim cel putin cu un minim 1-0. Si dupa aceea inca o victorie si un egal si am iesit din grupe. E simplu de vorbit, nu? Mai greu e pentru cei din teren care, sunt convins ca vor acelasi lucru ca si noi, doar ca ei trebuie sa-l transpuna in practica in timp ce noi putem doar sa dam din gura.
Pina acum, in cele doua zile, cu exceptia celui jucat de nemti (si panzerul german n-a jucat cu polonezii cu motoarele turate la maximun), n-am prea vazut fotbal spectaculos, dar adevaratele partide vor avea loc zilele urmatoare. 
Oricum, timp de o luna vedem fotbal, iar daca vor fi si ai nostri pe teren pina catre sau chiar pina la  incheierea europeanului, va fi si mai bine. Hai Romania!!!

Niciun comentariu: