duminică, 6 aprilie 2008

Un summit cind umflat cu pompa cind redus la sedinta de asociatie de bloc

Inainte cu vreo doua saptamini de summitul NATO de la Bucuresti, mass media centrala, atit cea scrisa cit si audio-vizuala, in 90% din spatiile alocate intrunirii s-a lamentat pe tema coridorului unic, s-au vaicarit de cit de greu vor circula bucurestenii pe arterele pe care se vor deplasa coloanele oficiale si s-au dat de ceasul mortii de cit de mare tragedie va fi. Consider toate acestea lamentari a fi manipulare deoarece, aceeasi mass medie centrala arata, respectiv scrie, cel putin odata la o luna-doua, despre cit de catastrofal este traficul la orele de virf prin capitala. Si asta fara summmit NATO.
Apoi, in timpul intrunirii si imediat dupa, unele televiziuni sau cotidene centrale, in bunul obicei romanesc, au sarit cind in extrema adulatiei importantei intrunirii, cind in cea a reducerii acesteia la o sedinta a unei asociatii de bloc. Desigur, nu aceleasi mijloace de comunicare in masa, ci pe rind, dupa deja conscrata formula "o anumita parte de presei". Nici unul nu a incercat sa prezinte sau sa analizeze cu calm, cu masura si cu bun simt, ce s-a intimplat la Bucuresti, ce s-a reallizat, cu ce s-a ales Romania dupa acest summmit. Prin urmare, ce sa inteleaga romanul care n-a beneficiat, precum bugetarii din capitala, de o minivacanta pe care si-au petrecut-o fie la munte, fie la mare, relaxindu-se, n-a avut timp sa stea cu ocii pe sticla sau pe LCD ca sa vada cu ochii proprii si personali, sau auda cu urechile proprii, ce si cum, ci a lucrat dupa program normal?
La fel de haotic si dintr-o extrema in alta s-a procedat, si cu asa-zisii anarhisti deosebit de periculosi. Intr-o zi, Politia si Jandarmii intra peste ei intr-o hala in care nu stiu cum ar fi putut deranja summitul, ii ia la intrebari si la bastoane, iar a doua zi, cu multa aferenta si politete, le asigura buna desfasurare a deplasarii la Spitalul in care se aflau doi dintre ei, pentru a-si scoate certificat medico-legal. 
Concider ca, intr-adevar, summitul a fost important pentru tara noastra, ca intrunirea va duce, daca nu la altceva, cel putin la ridicarea prestigiului Romaniei sau, in cel mai rau caz, va face ca de la summit incolo, marile agentii de presa sa nu mai spuna "... La Budapesta,in  capitala Romaniei". In mod cert, importanta lui nu se va limita numai la atit.

3 comentarii:

Anonim spunea...

1.se scrie "umflat", nu "unflat"m domnule gazetar

2. "mass media centrala, atit cea scrisa cit si audio-vizuala..." e pleonasm. e pur si simplu mass media

3,"au sarit cind in extrema adulatiei importantei intrunirii...". Corect este "adularii importantei intalniri"


Zici ca esti gazetar? Hahaha...

Mihai Ghenceanu spunea...

Multumesc "vanatorului de greseli" pentru, partial, pertinentele observatii. Nu pot insa sa nu spun "doar o vorba" in legatura cu ele si anume:
1. pe orice tastatura, literele m si n sunt una langa alta asa ca oricui i se poate intampla o astfel de greseala;
2. din pacate, nu sunt primul care foloseste expresiile "mass media audiovizuala" respectiv "mass media scrisa"; inaintea mea au fost multi, inclusiv editorialisti din presa centrala; n-are rost sau dau si nume pentru ca presupun ca cel ce a sesizat "pleonasmul" citeste si presa nu numai blogguri;
3. cu adulatia asa este si, cu toate ca as putea usor sa motivez scaparea, no comment. In completarea observatiilor pe drept cuvint critice, as dori sa-l trimit pe autor catre materialul anterior referitor la "pe data".
4. Ma asteptam ca cel care, dupa ce a citit opiniile postate pe blogg, sa aiba un cuvint referitor, indiferent daca este unul de apreciere sau unul critic, si la continut, nu numai la forma.
In fine, multumesc de observatii, inclusiv de concluzia care, asa este, e hilara.

o satmareanca spunea...

E totusi dezolant,domnule Ghenceanu,sa gasesti pe blog-ul unui ziarist atit de multe greseli,fie ele si de "tiparire": unflat,summmit,cotidene,conscrata, ocii,summmit,concider.Caci inainte de a va publica materialul aveti posibilitatea de a va controla modul de exprimare si / sau tiparire.Din pacate, greselile dvs. sint nu numai de operare la tastatura ci si de natura gramaticala.Si nu numai pe blog ci si in ziar.Autocontrolul e o obligatie elementara...nu numai pentru ca sinteti ziarist, dar mai ales pentru ca v-ati erijat intr-o postura de critic,ba pe teme politice, ba chiar de gramatica si exprimare.Nu e de mirare ca o face-ti,caci noi romanii ne pricepem la toate, ne dam cu parerea despre orice si credem ca avem intotdeauna dreptate.Cu autocritica stam mai rau si nu vrem sa recunoastem ca am gresit nici cind e evident.
Totusi ca un ziarist ce se respecta sau macar din orgoliu profesional, ar fi de dorit sa va corectati greselile din articolele blogului(caci d.p.d.v. tehnic este totusi posibil)si sa nu va multumiti cu a lasa postat pe internet (sau in internet?) articole care v-ar putea caracteriza defavorabil.Sau?
In ceea ce priveste continutul articolelor...hmm,va urez sa mai exersati,poate,poate reusiti sa fiti mai elocvent,mai sclipitor si un pic (mai)interesant.Poate atunci vor veni si aprecierile din partea noastra,a cititorilor.