vineri, 28 martie 2008

Calare pe data si doar in loc de numai

Imediat ce au aparut primele materiale in mass media centrala in care data nu mai era definita prin "in" XX martie ci cu pe XX martie si "doar" in loc de "numai", am vrut sa ptoresteze dar pe vremea aceea, adica acum 4-5 ani, nu era la moda blogul. "Inventia" cu "pe" si "doar" a celor din mass media centrala cred ca vine din infatuare. Cum sa fie un ziarist din capitala in data de...ca orice om de rind cind el este pe data, calare pe data, stapin pe data. In majoritatea limbilor, data de exprima prin "in data de XX martie" si nu pe data de XX martie, dar nici asta nu i-a interesat pe cei care au "inventat" noua "formula". De altfel, "pe data de..." chiar suna cumva fals in limba romana. 
In ce priveste inlocuirea lui numai cu doar, cred ca cei din mass media centrala pus si simplu au facut-o din prostie si fara discernamint, pentru ca "doar" apare pe alocuri precum nuca-n perete.
La un talk-show al lui Calinescu, un politist cu grad mare a folosit incorect pluralul, iar calinescu a comentat: "E grea limba romana, domnule...!". Aceasta poate fi concluzia si in cazul lui "pe" si "doar".

Niciun comentariu: