luni, 10 martie 2008

Blogul nu este, totusi, un jurnal

Gandul de a avea si eu un blog, de a fi "in rind cu lumea", ma bate de aproape un an. Dar, mai intii,m-am documentat temeinic citind citeva zeci de bloguri. Unele mi-au placut, altele mai putin. Si, in general, cele care nu mi-au placut sunt cele pe care autorii lor le confunda cu un jurnal. 
Dupa parerea mea, blogul nu este, totusi, un jurnal. Pe blog nu trebuie, cred eu, sa-ti impartasesti toate frustrarile sau elucubratiile - pe cine intereseaza asa ceva? -, nici nu trebuie sa injuri pe cineva anume sau viata in general, si nici sa scrii zilnic cite ceva. Pe blog, cred eu, trebuie sa scrii atunci cind ai ceva de spus, atunci cind ai o opinie proprie despre un eveniment sau despre orice altceva. Pe blog cred ca trebuie sa scrii numai despre ceva ce poate interesa si pe altcineva decit pe tine. Pe unul dintre blogurile pe care le-am citit am gasit si propozitii de genul "Azi dimineata m-am trezit prost dispus". Pe cine intereseaza cum s-a trezit autorul?
In fine, pe blog nu au loc nici expresii sau cuvinte triviale, cred eu, si nici fraze scrise numai de dragul de a le scrie sau de dragul de a spune "Am scris si eu pe blog".
Prin urmare, eu voi scrie aici numai atunci cind voi simti nevoia sa-mi exprim o parere despre ceva anume. 
Pina atunci, ramineti cu bine! 

3 comentarii:

o satmareanca spunea...

Venita din partea unui reporter la Informatia zilei,initierea unui blog este o initiativa laudabila!
Un blog e de fapt si un "spatiu" pentru un dialog constructiv pe anumite teme propuse de initiatorii blogului si poate avea,dupa parerea mea,un rol important in comunicarea contemporana.
Fiind o fosta locuitoare a orasului de pe Somes,citesc cu placere varianta on-line a ziarului la care scrieti si dvs.
Este pentru cei care nu mai sintem acolo "acasa" ( dar mai pastram in suflet ceva drag pentru orasul nostru) o sursa importanta de informare.Noua varianta on-line e mult imbunatatita si probabil ca vor urma si alte mici "corecturi" care vor spori facilitatea accesului la informatiile ziarului.Pentru toate acestea felicitari!
Si pentru ca sinteti reporter la pomenitul ziar,profit de blogul dvs. :) pentru a-mi exprima,in sfirsit,regretul ca de multe ori exprimarea intr-un limbaj elevat, cum ar fi de asteptat din partea unui ziar care se respecta,lasa mult de dorit.Cele mai suparatoare sint expresiile de jargon folosite in titluri - de ce oare?Dorinta de senzational(de exemplu) sau de a sugera deja din titlu,interesul pentru continut,nu trebuie sa duca la "mutilarea" limbii materne!Exemplul de astazi este ca "Sub parcul din centru se va scormoni o parcare subterana".
Inainte de a posta comentariul meu am mai controlat o data in DEX (on line) ce inseamna a scormoni.Caci a sapa nu inseamna in nici un caz...Numai la regionalisme e dat ca exemplu un animal de casa cara scurma :)! Asa ca "pur si simplu" nu inteleg ce a intentionat autorul cu acest cuvint in titlul unui articol despre o hotarire importanta si imbucuratoare pentru un oras sugrumat de masini parcate peste tot!Si nici nu doresc sa mai lungesc comentariul meu cu speculatii pe aceasta tema!M-as bucura insa,daca pe viitor s-ar ridica calitatea exprimarii reporterilor la nivelul la care, sint sigura, si-l doresc multi cititori ai ziarului la care si dumneavoastra contribuiti.

Anonim spunea...

...o alta jenanta chestiune este ca dumneavoastra, desi faceti apologia eticii gazetaresti, furati ca in codru. Articole intregi semnate de mihai ghenceanu sunt pur si simplu furate din ziarele centrale, fara a indica sursa si mai ales, fara a simti o jena in a face asta. E frumos, dom` Ghenceanu?

Mihai Ghenceanu spunea...

Da, daca as copia din ziare centrale fara a indica sursa ar fi urat. Dar, articolele de care vorbeste "oficialul" sunt publicate si in ziarele centrale din aceleasi surse, respectiv agentiile de stiri la care cotidianul nostru este abonat dintre care le amintesc n umai pe cele mai importante si anume "newsin" sau "moneyline", "themoneychannel" si altele.