luni, 5 martie 2012

Basescu insista sa ne compromita / sau / Din nou, romanii cu ochii in pamant de rusine


"The Economist: Pozitia Romaniei fata de Serbia, demna de un nationalist al secolului XIX

Opozitia Romaniei fata de acordarea Serbiei a statutului de tara candidata la Uniunea Europeana a fost catalogata de catre sursele diplomatice prezente la summitul de la Bruxelles drept "o prestatie total dezagreabila".
Romania a reprezentat obstacolul neasteptat, din aceasta saptamana, legat de candidatura Serbiei la UE, scrie The Economist: "(...) o prestatie total dezagreabila. Trebuie sa fii un nationalist al secolului XIX pentru a crede acest fel de mizerii", a declarat sursa diplomatica.
Romania si-a mentinut pozitia timp de cateva ore, inainte de a ceda si de a semna o intelegere separata cu Serbia. Reprezentatia romaneasca a fost considerata atat de inspaimantatoare, conform unei alte surse, incat a ajutat la intarirea sustinerii pentru Serbia.
Statele Uniunii Europene au decis sa acorde Serbiei "statutul de candidat" la aderarea la UE, arata un proiect de declaratie comuna al sefilor de stat si al guvernelor celor 27 de state reunite joi seara la Bruxelles".
Nu a spus-o vreun roman, nu a spus-o Opozitia, ci unul din cele mai prestigioase cotidiene din lume.
Asta ca sa nu mai vorbim despre faptul ca a semnat Acordul fiscal scriind data de 2 februarie, cand de fapt era vorba de 2 martie. Mass media a scris despre acest lucru ca despre o eroare, dar n-a fost nicio eroare. A fost inca o dovada ca Basescu si cei din PDL traiesc intr-o lume paralela, intr-o Romanie numai a lor, in timp ce peste 18 - 19 milioane de romani traiesc in fosta Patrie (azi o suprafata locuita), alcatuiesc un fost popor (azi o populatie), saracita, furata, cu oameni care, realmente mor de foame, de frig sau sub zapezi, de lipsa de medicamente (scandalul medicamentelor impotriva cancerului este doar o foarte mica parte a realitatii din Sanatate), iar cei ce supravietuiesc, in proportie de 70%-80%, se uita dupa o alta tara in care ar putea munci si trai cat de cat decent, o tara in care sa nu fie umiliti, furati, desconsiderati, mintiti in fiecare secunda de niste guvernanti pentru care un euro castigat e mai important decat viata a sute de mii, milioane de romani.

Iata cum vede toate aceste lucruri un poet:

PLECAM DE CUM VOM VINDE ROMANIA
de Andrei Stomff

Sunt “comandantul” navei Romania.
As vrea s-o dau cu pretul cel mai bun.
Nu sunt nebun , imi merge scafarlia,
Ma injurati – va dau un ultim tun.

Armata am facut-o amintire.
Am pus in fruntea ei un izmenar
Sa o transforme iute-ntr-o ostire
Si sa transfere banii-n buzunar

Din fierul vechi si din cazarmi vandute
Unor investitori placuti puterii.
Ma doare-n cot de pusti si de redute.
E buna numai cresterea averii.

La-nvatamant am pus un doctor mare,
Prostut si fara diplome in spate.
E priceput la vectorul miscare
Al pumnului ce mangaie, nu bate.

Si la ce bun atata educatie
Unui popor menit sa ma serveasca.
Nu ne oprim, nu facem nicio statie.
Aduceti ciumpalacii sa munceasca.

Lasati-i sa-si consume energia
Cerand in piata sa-i lasam in pace.
Plecam de cum vom vinde Romania.
Partidul nostru stie cum se face.

Noi stoarcem portocala cat putem
Si-apoi o stergem fara sa tipati.
De strigatele voastre nu ma tem.
O sa-nghetati si-apoi o sa plecati.

Pe mine nu ma sperie vesnicia.
Cati au mai fost ca mine inainte?
Sunt comandantul navei Romania.
Va fac eu sclavi si va-nvatati voi minte !

Altii insa, pot sa faca ceea ce ar trebui sa facem SI noi:

Prim-ministrul islandez este judecat pentru cum a gestionat criza

Haarde era sef al guvernului in 2008-2009, cand cele mai mari banci islandeze au dat faliment si multi islandezi si-au pierdut apoi casele si locurile de munca.

Fostul premier al Islandei, Geir Haarde, este adus in fata unui tribunal special pentru a fi judecat pentru cum a gestionat criza. Haarde este acuzat de neglijenta pe perioada cat a fost premier, relateaza BBC. Dupa 2008, Islanda a fost lovita dur de criza. Cele mai mari trei banci ale tarii au dat faliment. Prabusirea uneia dintre ele - Icesave, in care isi tineau economiile mii de britanici si olandezi, a declansat o disputa privind compensarea clientilor straini. Problema nu a fost rezolvata nici pana in ziua de azi.

Geir Haarde (60 de ani), sef al Partidului Independentei, se afla in fruntea guvernului in acea perioada. El este acuzat ca a procedat neglijent pentru ca nu s-a asigurat ca exista garantii bancare.

Haarde respinge acuzatiile si le catalogheaza drept "persecutie politica". Promite de asemenea ca se va razbuna in cadrul procesului. El sustine ca a facut ce a considerat ca e mai bine pentru tara sa.

Audierile se vor desfasura la tribunalul Landsdomur, un organism special menit sa judece ministri, care nu a fost insa niciodata pana acum activat.

Niciun comentariu: