marți, 3 martie 2009

Directorii incompetenti si banii de partid

In ecuatia privind durata "casatoriei" dintre PDS+PC+PD-L intervine iata, o noua variabila. Conform informatiilor aparute in ultimele zile, Tariceanu este pe cale sa piarda sefia PNL in favoarea lui Crin Antonescu. Iar daca va fi asa, atunci este de inteles - cel putin in parte - tacerea din ultimele zile a "Geniului" de la Cotroceni, seful tuturor institutiilor din Romania de la guvern si pina la ultimul birou functionaresc din teritoriu, tacere care nu prevesteste in nici un caz ceva bun pentru tara, ca sa nu mai vorbim de alianta de la guvernare. In mod cert, daca Antonescu va fi noul presedinte al PNL, s-ar putea sa i se ofere brusc si fara multe discutii un post de viceprim-ministru si refacerea Aliantei DA. Desigur, unii ar putea obiecta ca Antonescu este un tip vertical, un tip cu principii care poate ca nu ar fi de acord cu propunerea. In mod normal (este ceva normal la noi?), asa si este. Dar, el va fi numai presedinte, iar foamea celorlalti membri de baza si de vaza pentru functii si banii ce izvorasc din ele precum apa din muntele lovit de toiagul lui Moise, este cel putin la fel de mare pe cat a fost a pesedistilor care i-au fortat mana lui Geoana, Iliescu si Nastase sa faca precum gaina fugarita de cocos care isi spune "Sa mai fug o tura prin curte ca sa nu ma creada curva", dupa care sa accepte "casatoria". Iar "fomistii" dupa ciolan din PNL care nu sunt cu nimic deosebiti de cei ai PSD, PD-L si chiar ai UDMR, l-ar putea determina pe Antonescu sa accepte refacerea Aliantei DA.
Si atunci, din nou negocieri lungi pentru functiile din ministere si din judete, din nou discutii despre schimbarea, chiar daca pe alocuri, a Programului de guvernare, din nou, intr-un cuvant, saptamani pierdute, in timp ce criza fuge vesela si fara griji de a fi prinsa si "scurtata de cap" prin curtea romanilor. Si iar saptamini in care, ca si in prezent, in institutii nu se va lucra ci se va discuta aprins (asa cum se intimpla de pe la inceputul anului) despre schimbarea directorilor, banii UE si cei de la guvern nu vor putea fi accesati de firme din lipsa de acte normative, iar criza va face o reverenta si va multumi din inima partidelor ca o lasa in pace.
Apropos de schimbarea directorilor: ma mir ca niciunui "intelept" politician, nici macar geniului politicii romanesti, Traian Basescu, cel care dovedeste pe zi ce trece ca putin ii pasa de tara, de popor de toti cei din jur (vezi exemplul fiicei pe care o vrea europarlamentar, anunt impotriva caruia vuieste intreaga tara iar taticului "ventriloc" putin ii pasa si vorbeste numai prin Boc-ul care spune ca fata va ajunge la Bruxelles cu succesuri si alte perle, pe baza de competenta si nu prin voia lui Zeus), ca solutia pe care nu trebuie sa o inventam noi - si pe care o aplica altii de sute de ani - este aceea ca directorii sa nu fie membri ai vreunui partid politic.
In tarile cu o adevarata democratie - nu una surogat precum a noastra - dupa alegeri si formarea noului guvern, fostii ministri, secretari de stat si presedinti ai unor companii nationale, isi fac valiza, lasa la secretariate demisiile, si pleaca in liniste. Nu sunt dati afara, nu sunt fortati sa plece, ei stiu ca asta e regula. Dar, la nivel local, nu se intrerupe activitatea, nu pleaca nici un director, pentru ca acestia sunt numiti dupa sustinerea unor examene adevarate, pe criterii de competenta (nu au nici diplome nici masterate cumparate, le au pe baza de teste si de cunostinte solide). Iar atunci cind gresesc, directorii pe criterii politice (majoritatea au in spate lideri cu influenta ai partidului din care fac parte) scapa "nevatamati". Cei pe criterii de competenta daca au gresit, nu are cine sa le tina spatele, asa ca, in cel mai bun caz, pleaca, iar in cel mai rau, ajung pe mana politiei. Si este numit un altul, tot dupa examene adevarate, nu trucate (in asemenea hal incat dac cel "nominalizat" nu a ajusn director este pentru ca a cazut nu la examen ci pe scari) pe la ministere pe baza de fisic de euroi. Iar dupa ce sunt numiti, incompetentii directori fac "excursii" cat mai dese la minister cu sarsanaua sau cu alt fisic de euroi obtinuti din "exploatarea" functiei. Cum spuneam, in Germania, Franta, Italia si in alte tari, acest sistem de numire a directorilor pe baza de competenta functioneaza de sute de ani. La noi nu poate functiona pentru ca ar ramine partidele fara bani de campanii electorale si pentru alte scopuri.
Si atunci, de ce ne mai miram ca nimic nu merge in Romania, de ce ne miram ca functionarii (de la cel mai simplu pana la magistrati) iau spaga - desigur ca o parte din bani merge si la sefii directi -, ca romanul este umilit la ghiseele institutiilor? Incompetenta, dorinta de inavutire din bani publici, setea de putere, infatuarea, sunt principalele atribute ale politicienilor pe care i-am ales. I-am ales, n-avem de ce sa ne miram.

Un comentariu:

Vasile Andreica spunea...

de la 1714 incoace e asa, Ghenci... ultimul roman vertical a fost Constantin Brancoveanu, si ala stim cum a sfarsit.