duminică, 1 februarie 2009

Nu uitati: Somnul natiunii naste monstri!

In timp ce tarile europene cu adevarat democratice si-au intocmit programe de criza inca de la sfirsitul anului trecut, noul guvern roman, struto-camila nascuta dintr-o alianta impotriva naturii, firii si logicii, a intocmit un proiect de program anticriza dupa chipul si asemanarea sa. Atentie, la inceput de februarie, avem doar un proiect de program iar buget, ioc. Iar proiectul este un amalgam de masuri de dreapta cu masuri de stinga, asezonate cu intentii de masuri - ca de pilda cea cu cumulul pensiei cu salarul - care nu se stie daca vor fi puse vreodata in practica, asta ca sa nu mai vorbim despre lipsa totala a estimarilor privind efectele lor. Cele mai multe dintre masurile insiruite in proiectul anuntat de guvern ca fiind masurile care vor "ucide" criza din Romania in citeva luni, iar anul viitor va curge lapte si miere, ii apartin adevaratului premier, presedinte, sef suprem al armatei, sef al serviciilor speciale, al ministerelor luate unul cite unul si a orice misca-n tara asta, vajnicul Poppeye Marinarul, si nu unor economisti de marca - de care avem destui in tara, ca de pilda Ilie Serbanescu, Liviu Voinea, Valentin Lazea, acestea fiind numai trei exemple - si asta ca su nu mai vorbim despre cele lansate de mediul de afaceri. Atotstiutorul negociaza cu partenerii sociali - singurii pe care nu-i poate speria cu coperti de dosare DNA pentru ca au in spate mase mari de oameni, lilderii sindicali, au fost cei ce au avut curajul sa-i spuna verde-n fata: "Mucles! Nu tu trebuie sa negociezi cu noi" (desigur, furmularea a fost mai civilizata dar asta a fost sensul) - si da ordine guvernului, iar in acest timp, criza danseaza frenetic si fara griji in curtile firmelor si in buzunarele romanilor. "Romani dormiti linistiti! Atotstiutorul vegheaza".
De parca n-ar fi de ajuns teama romanilor de criza si jalea celor care au fost deja muscati de ea, de la inceputul anului, peste Romania ploua cu nenorociri, ploua cu infractiuni (vezi armele furate de la Ciorogarla, vezi asasinatul de la Brasov, vezi "razboiul" bandelor de la Craviova si din alte parti, vezi infatuarea si suguramta interlopilor dusa pana la paroxism), de parca cineva ar dori cu tot dinadinsul ca cel putin 99,99% dintre romani sa strige la unison: "Sa schimbam Constitutia! Sa vina dictatorul sa faca ordine!". De parca noua lege care a dat liber la ascultarile telefoanelor, sms-urilor, mail-urilor, oricarui semnal acustic si in general convorbirilor, n-ar fi un pas catre controlul total al locuitorilor Romaniei. (S-a invocat Directiva europeana dar, de ce alte state nu o aplica si nu patesc nimic). Iar memeoria colectiva se pare ca este mai scurta decit credem, caci toti romanii de peste 35 de ani isi pot lesne aduce aminte ce au trait inainte de '89, cum au fost umiliti, infometati, inchisi intre granite, cenzurati pina si in propria casa, ascultati pina si in dormitoare, tinuti in frig si in intuneric, obligati sa faca numai ceea ce li se spunea si asa mai departe.
Desigur, imi vine greu sa cred ca s-a ajuns pina aici, ca toate aceste nenorociri au fost si sunt declansate cu bunastiinta si cu un scop bine definit, dar samanta indoielii e acolo, in suflet, si doar o revenire la normal cit mai rapida, adica instaurarea unui adevarat stat de drept, reinstaurarea domniei legii si ordinii - pina acum, desi nu in toate zonele tarii si nu asa cum ne-am dorit si cum se intampla in tarile vestice, a existat o relativa domnie a legii si ordinii -, urmata de un rezultat firesc la alegerile prezidentiale ar putea s-o faca sa nu incolteasca. Daca insa se va repeta "Duminica Orbului", cei ce vor fi pus stampila fara sa ia in seama ce se intimpla, ce se urmareste, se vor trezi inchisi din nou in colivie (cel putin ca inainte de 2007 in ce priveste granitele si inainte de 1989 in ce priveste viata de zi cu zi din tara), dupa care vor tinji, striga, urla, in desert dupa libertate, dupa o viata normala. Acestia nu trebuie sa uite cuvintele (chiar parafrazate) ale lui Goya "Somnul natiunii naste monstri".

Un comentariu:

Anonim spunea...

nu stiu cat te-ai gandit sa scoti aberatiile astea dar cel putin cu un lucru ai dreptate: nu mai vrem ca inainte de '89, nu mai vrem comunisti, nu mai vrem pumn in gura si ne-am saturat de miliardari.
Ca unul la care i-a trecut glontul pe la ureche la revolutie si care am prieteni raniti la revolutie strig sus si tare: "moarte lui Iliescu si a jumatate din PSD-ul comunist". Sa aibe aceeasi soarta pe care i-a facut-o el lui Ceausescu. Nu e posibil ca intr-o democratie in care si dvs vreti sa traiti sa etichetezi ranitii si urmasii celor decedati la timisoara drept huligani. Nu este posibil sa arborezi steagul ROSU comunist la balconul operei din Timisoara unde prietenii generali ai lui Iliescu, cei care afirmau "fara morti nu exista revolutie" au dat ordin sa se traga la Timisoara.
In acea democratie in care vreti sa traiti toti, dar doar de fatada (pentru ca de fapt vreti din nou dictatura) nu este posibil ca un lingau si un aservit ca si Crin (nu spun Antonescu pentru ca i-as murdari numele maresalului) sa spuna ca si daca iese Basescu presedinte il vor suspenda dupa o saptaman. Adica e democratie, dar cum vor ei. Deci daca romanii il aleg pe Basescu pe ei tot nu ii intereseaza si il vor da jos doar pentru ca nu au ei chef.
ASTA E DICTATURA COMUNISTA NENICILOR. Astea sunt metode staliniste si bolsevice.
Halal democratie vreti. Sunteti niste lingusitori, profitori si niste indivizi de cea mai joasa speta.