luni, 5 septembrie 2011

Rosia basesciana si aurul, dar mai mult comisionul/ sau /Constitutia si legile prevad "recomandari"



Ce-l mana-n lupta pe Basescu in proiectul Rosia Montana?, s-au intrebat analisti, specialisti, jurnalisti, oameni de rand. Niciunul n-a gasit raspunsul. Dar, atunci cand Ponta - in urma cu vreo trei saptramani, o luna - a spus ca Basescu insista pentru ca trebuie sa dea inapoi intr-un fel zecile multe de milioane de euro primite de la asa zisii canadieni in campania din 2009, Celcesizicepresedinte n-a reactionat in nici un fel. Dupa mai multe zile cu jumatate de gura, a spus ca de fapt, nu-i vorba de vreun comision, ci de a imbogati Banca Nationala si Romania.
In ce priveste Romania si romanii, in cei foarte, foarte multi 6 ani de cand a fost ales in functia de presedinte - majoritatea celor care l-au reales in 2009 isi bleastama zilele departe de ochii celor din jur, in fata carora se jura ca nu l-au votat - ne-a demonstrat in repetate randuri ca pentru el, "romanii" sunt "popor" numai in luna de campanie electorala. Imediat dupa aceea, ei sunt niste "taratoare" ce trebuie calcate in picioare, "puturosi", "neperformanti", nedemni de un presedinte de talia lui.
Nu stiu a cata incalcare flagranta a Constitutiei a fost amestecul cu bocancii cu tinte in probleme care nu sunt de competanta sa precum Rosia Montana, dar am constatat ca pentru el si pentru "ciuma" fosta portocalie acum multicolora a pedeleilor, Constitutia si legile prevad numai niste recomandari, nu obligativitati. Cel putin asa sustine Boc atunci cand a spus ca prevederea din Legea partidelor potrivit careia neinregistrarea PDL in termenul prevazut este o biata "recomandare" si nu poate avea ca efect dizolvarea de drept si de facto a PDL.
In alta ordine de idei, la unul din materialele publicate in numarul de luni, 5 septembrie, al informatiei Zilei, am primit niste observatii, la rubrica "comentarii". Desigur, vajnicii "observatori" nu-si dau adresa reala de e-mail, ci una fictiva, deci isi dovedesc curajul si simtul raspunderii pe deplin. Poti lua in serios ceea ce scriu acesti "luptatori" pentru dreptate? Nu cred.
Iata unul din cei ce au comentat si care se semneaza "cale lunga" si isi da o adresa de e-mail inexistenta:"apai, eu am tot sperat si am asteptat sa vad candidatii. Orasul e prea mic, prea ne stim intre noi, aproape acelasi lucru l-as putea spune si despre judet. Candidatii acestia nu merita sa-mi misc familia de acasa in ziua alegerilor. Chiar daca asta inseamna sa stau in urmatorii ani tot cu primar UDMR si sa ma plang de tot ce se intampla in orasul asta. De obicei ii mobilizam pe toti din familie sa mergem la vot, chiar pe frig sau ploaie, dar, de data aceasta, merg la film sau in parc sau la picnic, sau sterg praful de pe cartile din biblioteca.E jale, fratilor!"
Ce comod, nu? E jale, dar nu-mi plac candidatii. Desi, la Primaria Satu Mare, din partea USL candideaza doctorul Coica, un tip bogat care odata ajuns primar, n-ar avea motive sa fure, si ar putea sa se declare onorat sa conduca orasul, mai ales ca sunt convins ca salariul nu-l intereseaza. Mai mult, conducerea PDL judetean, pe surse, se spune ca ar dori sa incheie o conventie cu USL si sa sprijine candidatoul roman. De fapt, in 2008, actualul primar a intrat in turul doi cu dr. Coica si a fost ales cu voturile romanilor (maghiarii cati au fost l-au votat si in primul tur iar in doua saptamani, numarul lor n-a crescut).
Ceea ce putem spera este sa fie cati mai putini romani care gandesc la fel, iar la parlamentare sa fie, la fel, cat mai putini care sa-si condamne copiii - sa nu mai vorbim de parintii sau bunicii pensionari din randul carora, a promis Elena Udrea, ca va "scoate din sistem" cel putin 1 milion: Cum? Simplu: prin infometare, privarea de caldura si medicamente si desfiintarea gradului III de invaliditate - la inca 4 ani de guvenare fosta portocalie actualmente multicolora, care ar ingropa definitiv Romania iar pe noi ne-ar trage inapoi cu inca 20 de ani, pe langa cei 20 cu care ne-au tras deja din 2008 incoace.